Video afspelen

CAN YOU SAY NO TO GREEN? NO WAY! SO SAY YESPLEASE.

Het slechte nieuws: om duurzamer te worden, komen we niet meer weg met goede voornemens en wilde plannen. Duurzaam zijn moet je blijven doen.

Het goede nieuws: duurzaamheid is iets wat altijd in ontwikkeling blijft en duurzaam worden kan daardoor op heel veel verschillende manieren. Elke stap telt. Jouw stappen en die van ons.

YesPlease verbindt zich dan ook niet aan één thema, maar blijft altijd zoeken naar mogelijkheden tot verbetering. En om het niet bij voornemens te houden, volgen we een strikt stappenplan dat we het ‘pad naar duurzaamheid’ noemen. Benieuwd wat we anders doen dan andere koffieproducenten? Bekijk het hier.

Een transparantere keten

De koffieketen is vaak weinig transparant. Hij bestaat uit gemiddeld 15-20 schakels die lang niet allemaal waarde toevoegen aan de kwaliteit van jouw koffie. Ieder jaar komen er nieuwe schakels bij waardoor jij meer betaalt en de boer minder betaald krijgt.

Hoe gaan we dat veranderen?

DIRECTE
INKOOP

YesPlease is hard op weg samen met onze partner om koffiebonen direct bij de boeren in te gaan kopen. Deze bonen branden we volgens uniek, Italiaans YesPlease-recept in Milaan gebrand.

Onze nieuwe koffieketen vermindert het aantal (onnodige) stappen en betrokken partijen aanzienlijk. Elke partij die overblijft voegt daadwerkelijk waarde toe aan de koffie, zodat onze boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun oogst.

BOEREN-
NETWERK

Nu we direct inkopen bij de boeren, gaan we aan de slag met het verbinden van de boeren onderling. De boeren kunnen namelijk veel van elkaar leren.

We bouwen een platform waarop onze boeren en mensen met expertise van buitenaf met elkaar in contact staan en ideeën kunnen uitwisselen. Door het delen van kennis verbeteren ze met gesloten beurzen hun proces en de kwaliteit van hun koffie.

BLOCKCHAIN TECHNOLOGIE

De keten is nu korter en transparanter. Maar hoe weet jij nou eigenlijk zeker dat de bonen in jouw koffie ook echt de beloofde herkomst hebben? Dat leggen we je graag uit: met blockchaintechnologie registreren we de boon direct als hij van het veld komt en volgen we hem over de hele wereld.

Alle tussenbestemmingen van de boon worden digitaal geregistreerd op een blockchainnetwerk; een soort digitaal logboek waarvan de inhoud niet meer kan worden veranderd nadat deze is aangemaakt. Zo ontstaat er een registratie van elke stap van de geschiedenis van de boon.

Iedere onafhankelijke partij kan ons steekproefsgewijs controleren en wij hebben de zekerheid dat de boon inderdaad de herkomst heeft die wij op de verpakking vermelden.

CIRCULAIRE ECONOMIE​

Behalve een eerlijke prijs voor onze boeren, is YesPlease het eerste koffiebedrijf dat met haar abonnementsvorm bijdraagt aan de circulaire economie. Wij verstrekken jou een gratis machine gedurende de looptijd van je abonnement en zorgen ervoor dat jouw espresso machine altijd werkt, mocht je (we kunnen het ons niet voorstellen) toch stoppen met het maandelijks opzegbaar YesPlease abonnement, omdat je bijvoorbeeld verhuist naar een land waar wij nog niet actief zijn, dan nemen we de machine gewoon weer in. We maken hem schoon, knappen hem op en zoeken een passende rebound YesPlease koffielover. Zo ontstaat er niet ergens een verdwaalde, verdrietige hoop van afgedankte en gedumpte espressomachines.

Mocht de machine echt aan het einde van zijn levensduur zijn, dan recyclen we de machine en hergebruiken we de onderdelen.

CUPJES​

Om de houdbaarheid en kwaliteit van de koffie te garanderen, moeten we wel gebruik maken van plastic. Maar om dat goed te maken, gebruiken we een volledig recyclebare variant. Sterker nog, we recyclen niet alleen het cupje, maar ook de koffie die er nog in achterblijft! Daar maken we natuurlijk geen koffie meer van. Wat we wel doen? Dat leggen we hieronder graag uit. Je mag het ook hier in een filmpje bekijken.

Als jij genoten hebt van je espresso’s, ristretto’s en lungo’s en de gebruikte cupjes hebt opgespaard, komen wij ze weer bij je ophalen. De koffie die er nog in zit, wordt eruit gehaald op een sociale werkplaats en sturen we door naar onze zeeppartner en onze paddenstoelenpartner. Onze zeepvrienden gebruiken de koffie om er zeepjes, scrubs en douchegels mee te maken. Onze paddenstoelenkweker gebruikt de koffieresten voor het cultiveren van oesterzwammen en andere paddenstoelen. Van de plastic cupjes maken we bijvoorbeeld roomcards en koffiedisplays. Zo wordt alle afval die wij produceren weer omgezet in nieuwe grondstoffen.

Biologisch afbreekbaar

Daarnaast onderzoeken wij met diverse partijen de mogelijkheden van een volledig biologisch afbreekbaar cupje. We verwachten daar op niet al te lange termijn mee op de markt te komen. Gesprekken over vergaand onderzoek in samenwerking met de provincie en diverse andere partijen zijn in volle gang en we hopen binnenkort onze route te kunnen presenteren. Tot die tijd nodigen we je vooral uit om zelf ook creatief te zijn. Zo kan je op een slimme manier sieraden maken van onze cupjes. En misschien heb je nog wel veel meer toffe ideeën. Deel het met ons en je netwerk en maak kans op drie maanden gratis koffie!

COFFEE CHAIN

KOFFIEKETEN FEITEN & CIJFERS

  • Op ruwe olie na, is koffie de meest gewilde koopwaar ter wereld.
  • Wereldwijd drinken we meer dan 500 miljard koppen koffie per jaar.
  • Koffieplantages voorzien in het levensonderhoud van meer dan 25 miljoen mensen.
  • Ondanks de verschillende smaken en variaties, zijn er eigenlijk maar twee soorten koffie.
  • Koffiehuizen zijn de snelst groeiende niche in het restaurantwezen.
  • 90 procent van ’s werelds koffieproductie vindt plaats in ontwikkelingslanden.
  • Finland drinkt per inwoner de meeste koffie wereldwijd.
  • Fairtrade koffie beslaat slechts een klein deel van de koffiemarkt, maar is van alle Fairtrade koopwaar in de wereld het meest populair.
  • Toen koffie net ontdekt werd, kreeg het de schuld van opstanden, opruiende speeches en Satanverering

 

Bron: Business Insider

Gratis levering

Zowel de koffiecups als de gratis espressomachine worden kosteloos bij je thuisbezorgd. Sterker nog, wanneer de machine aan vervanging of reparatie toe is, of als je geen gebruik meer wilt maken van onze diensten, nemen we hem graag weer terug om een andere koffielover gelukkig te maken.

maandelijks opzegbaar

Bij ons behoud je altijd je vrijheid. Wij geloven in openheid en vertrouwen. Wij geloven in loslaten waar je van houdt. (We weten dat je toch wel bij ons terug zult komen). Om die reden ben je bij YesPlease volkomen vrij om je abonnement met een enkele maand opzegtermijn weer stop te zetten.

fair en 100% circulair

We rekenen een eerlijke prijs aan de boeren en geven onze espressomachines gratis in bruikleen voor de duur van een abonnement. We vervangen de koffiemachines kosteloos wanneer nodig en wanneer ze niet meer gewild zijn, zoeken we een passende rebound koffielover voor de machine.